Barreteria Obach

Carrer del Call 2 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 93 318 40 94
Activitat: Barreteria
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Barreteria Obach forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E1: ESTABLIMENTS DE GRAN INTERÈS 



RESSENYES HISTÒRIQUES 

1924

Josep Obach Soler

Nascut a Tiurana (població desapareguda el 1999 per permetre la inundació del pantà de Rialb) s’instal.la a Barcelona i lloga una barreteria especialitzada en capells de dona que regentaven dues senyores grans. L’any següent la converteix en una barreteria per a homes. És l’època de l’auge del barret.

 

1942

Antoni Obach Cirera

Estudia comerç i ja de jovenet s’incorpora al negoci del seu pare. De fet la família vivia en un pis a sobre la botiga com era habitual a l’època. Veu com en els anys cincuanta els barrets deixen d’estar de moda i pleguen la majoria de barreteries de la ciutat. És el responsable de la fabricació de les icòniques caixes de fusta per posar barrets que encara s’utilitzen a la botiga. L’any 1985 compra la botiga en propietat.

 

1980

Antoni i Ramon Obach

Els dos germans-la tercera generació- prenen el relleu del negoci familiar. L’any 2015 també s’incorpora en Pol, el fill de l’Antoni, la quarta generació Obach.

2022

Pol Obach Colomer

Els Ramon Obach es jubila i Pol, juntament amb el seu pare Antoni, agafen les regnes de la barreteria.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Favà, Maria; Amorós, Carme. Guapos per sempre. Barcelona. Edita: Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida, Ajuntament de Barcelona (2007). Pàg. 193.

Entrevista a Antoni Obach per La Ruta dels Emblemàtics.

https://rutadelsemblematics.cat/barcelona-barreteria-obach.html

 


ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

L’estructura aplacada està formada per diversos aparadors disposant de dues portes d’accés que formen un petit vestíbul amb aparadors de mirall corb. L’estructura de fusta està muntada damunt d’una zona de sòcol d’aplacat de marbre fosc, i a la zona alta, a nivell del forjat, es desenvolupa un calaix continu que remata i unifica, com si es tractés d’un a visera, tots els aparadors. Dit calaix emmarca, amb motllures simples, un rètol amb el nom i anunci del contingut de l’establiment amb grans caràcters esgrafiats damunt un vidre fosc. 

Interiors 

Es conserva la decoració interior original: el mostrador, els armaris, els prestatges i les caixes de fusta pels barrets. També dues taules de fusta amb peus de ferro de forja. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.