Barreteria Mil

Fontanella 20 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08010 | Tel. 933.018.491
Activitat: Barreteria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Des de l’any 1917 Barreteria Mil ofereix moda i estil en barrets, gorres i complements. Disposa de taller artesanal propi, servei de reparació i servei de confecció de barrets i tocats a mida.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Barreteria Mil forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 
RESSENYES HISTÒRIQUES 

 

1881

Botiga al carrer de l’Hospital, 83

Jaume Antonés ja es troba establert en aquest carrer. Amb ell s’inicia una tradició comercial de sis generacions.

 

 

1917

Sombrerería Mil T. Antonés

Tomás Antonés Torroja ubica finalment la botiga al carrer de Fontanella amb el nom comercial de «Sombrerería Tomás Antonés».

 

Notes històriques

 

Jaume Antonés, de família italiana, comença la seva activitat de confecció de barrets el 1812 en un taller situat a les Voltes de Bernardino . El 1856, el seu fill Jaume s’instal·la al carrer de l’Hospital, on obre botiga i taller. El 1904, Tomás Antonés agafa el negoci quan mor el seu pare i el 1917 el trasllada a la ubicació actual a causa del dinamisme comercial de la zona després de l’obertura de la via Laietana. Tomás Antonés Antonés –la quarta generació– regenta el negoci als anys cinquanta fins que passa a les mans del seu afillat, Joan Arnau i Boqué. Des del 2007, la seva filla Núria és qui és al capdavant de la barreteria. 

Per la trajectòria històrica i la seva especialització, al llarg d'aquests més de cent cinquanta anys, han fet a la Barreteria MIL mereixedora el 2006 d'un premi de la "Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona". 
Actualment, la botiga, adaptada als nous temps ia les noves modes, és sinònim de qualitat, al servei de la ciutat de Barcelona i de clients de tot el món. ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Es tracta de l’estructura en fusta d’un moble aplacat a la façana, amb un muntant central (vitrina – aparador) que conforma una zona de vestíbul amb aparadors a cada costat. Els muntants laterals disposen de vitrines frontals i aparadors laterals. Aquest moble disposa d’una llinda, també de fusta i amb els cantells motllurats simples, amb vidre esgrafiat amb el nom de l’establiment i el dibuix d’uns barrets. 

Interiors 

L’establiment conserva part del mobiliari original, uns prestatges de paret amb armaris inferiors, l’antic moble per a la caixa enregistradora i taules i vitrines amb els seus corresponents seients (cadires sense respatller). 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.