Bar Oller

Passeig de Sant Joan 146 | BARCELONA | Eixample | 08037 | Tel. 934 57 81 59
Activitat: Bar
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Bar Oller forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1928

Josep Oller Casas

Josep Oller Casas obre un bar que ocupa el local corresponent a les dues obertures més properes al Passeig, amb un primer àmbit a nivell del carrer i, a l’interior, es desdobla en un semisoterrani i un entresolat. Del 1940 fins a 1975 a l'entresolat tenia el seu "despatx" l'alcalde de barri, un veí addicte al règim que exercia de comissari polític del sector, i entre d'altres, feia els certificats de bona conducte que els conveïns necessitaven per demanar el passaport, casar-se o altres gestions. Anys més tard passa al fill d'en Josep, Pep Oller Martí (Pepitu). Al anys setanta s’amplia amb el local de l’esquerra que disposava d’un portal i dues finestres, on hi havia la botiga i habitatge d'una "planxadora de blanc". Es conserva el tancament del portal afegit però sense utilitzar-lo com a accés. S’enderroca l’envà que separava els locals i es reforma el sector d’una planta, substituint la barra.

2004

Alcides Pimentel

L'any 2004 passa a Alcides Pimentel, que hi treballava des del 1991. L’any 2006 rep la placa d'Arrelats a la ciutat.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES.

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 229.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

El tancament vidrat amb emmarcat i sòcol de perfils i xapa de ferro del interior dels 3 portals i l’estructura del tendal dels dos de la dreta. 
-Dins de l'obertura central, el tancament original del bar, dividit en 3 mòduls amb 4 franges: sòcol de xapa, franja amb quadrats de vidre catedral, tram central transparent i tarja horitzontal superior amb fulles basculants. 
-Dins de l’obertura a l’esquerra de les anteriors, el tancament del que fou local de la planxadora, dividit en 3 mòduls (la porta central, fora d’ús, amb un gran tirador en forma de T i els fixes laterals amb la planxa del sòcol amb decoració repujada) i el plafó del rètol que oculta la persiana enrotllable, ara sense retolació. 

Interiors 

Els elements que es conserven del bar original: l’arrambador de marbre de la paret dreta, l’espai dividit en dues plantes amb l’escala i la barana de fusta, el paviment i mampara de fusta, així com el mirall traslladat a la paret esquerra. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.