Bar Marsella

Carrer de Sant Pau, 65 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel. 934 42 72 63
Activitat: Bar
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Establiment fundat el 1898. A l'inici del segle XX el bar passa a mans de la família Lamiel. El freqüentaren artistes com Hemingway o Picasso, a qui agradava l’ambient bohemi i la beguda popular del local: l’absenta. 


NIVELL DE CATALOGACIÓ

El Bar Marsella forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS


RESSENYES HISTÒRIQUES

1899


J.Montes

Primera referència a l’Anuario del Comercio a la secció de «vinos y aceites». Tenia l’entrada pel carrer de Sant Ramon, 1.

 

1921

Bartolomé Vallvé Calatà

Surt referenciat en el número 65 del carrer de Sant Pau com a «bar-café» a l’Anuario General de España. Vallvé viurà l’època més bohèmia del local que en aquells encarna la Barcelona més bohèmia i alternativa. La seva història està íntimament vinculada a l’absenta, una beguda d’alta graduació popular entre els artistes de l’època com Hemingway, Dalí o Picasso.

 

1940

Carmen Vallvé Escardibul

Són temps de repressió franquista com ho demostra el cartell de «Prohibido estacionarse en las mesas» per evitar reunions clandestines.

 

1975

José Lamiel Vallvé

La tercera generació entra al negoci i fins al 1992 potencia la música en viu i altres activitats al bar.

 

2013

Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona compra l’edifici, si bé José Lamiel continua regentant el bar.

 

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 108

ELEMENTS D'INTERÈS

Interiors

Conserva la profussa decoració i es pot afirmar que, vist en conjunt, no hi ha cap element que no es pugui considerar patrimonial. Des de la barra, la decoració de parets amb prestatges i armaris de fusta, botellers, làmpades, miralls amb rètols, decoració de sostre, ventiladors, etc. són elements que donen caràcter a un dels establiments més antics de la ciutat. Cal citar el mosaic hidràulic, uns models que reprodueixen formes geomètriques i florals.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.