Bar Glaciar

Plaça Reial 3 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933 42 51 18
Activitat: Bar
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

Fundat el 1929, el Glaciar esdevé un punt de trobada d'intel·lectuals i autors del segle xx, com Vargas Llosa o García Márquez, entre d'altres. Als anys 70 un grup d'arquitectes decora el local i recrea un ambient modernista. 


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Bar Glaciar forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE CIUTAT BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1922

Rambla del Centro

 

El diari La Vanguardia recull l’obertura del Bar Glacier destacant-ne la decoració, obra d’Ignasi Brugueras.

 

1929

Plaza Real, número 3

 

La Vanguardia es fa ressò de l’obertura del Glacier a la plaça Reial, que descriu com un «magnífico salón restaurante» que realitza cuina francesa.

Durant la Guerra Civil, el Comitè Central de Proveïments confisca el restaurant i es converteix en un menjador popular. Ja en ple franquisme, s’obliga els propietaris a castellanitzar el nom francès a «Glaciar». Malgrat tot, el local torna a ser freqüentat per la burgesia quan surt del Liceu. La nit de Reis del 1949 acull, per una sola vegada, la concessió del Premi Nadal. A finals dels anys seixanta, el local entra en decadència i l’any 1971 es traspassa a un pakistanès de nom Shankar Aswani, que es desfà de la decoració original transformant-lo en un bar «modern dels anys setanta». El juny del 1978 torna a obrir (només el local de la plaça Reial) de la mà d’un grup de joves que volen dinamitzar-lo culturalment i els quals encarreguen a l’estudiant d’arquitectura Joan Martínez Manent la decoració del local. A partir del 1980, el regenta Manent en solitari fins que l’any 1994 hi comença a treballar Rafael González.

2000

Rafael González i Christian Alary 

L'any 1994 hi comença a treballar Rafael González, que  juntament amb Christian Alary  portaran el negoci des de l’any 2000 fins el novembre de 2021.

2021

Grup La Pomada

El Grup La Pomada adquireix el bar el novembre de 2021. Durant els mesos d'abril i maig de 2022 el local tanca i es fa una important reforma interior. Reobre les portes el juny de 2022.





 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 106

 




ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Els portals disposen d’un tancament realitzat a base d’una simple fusteria de quatre fulls i dobles portes, amb una zona de sòcol massís i la resta vidriera, tancaments situats a ras de façana i encaixats en el marc de les obertures. 

Interiors 

L’element més significatiu és la barra de l’establiment, tota ella realitzada en marbre de diferents colors, a joc amb el de les taules amb estructura de fusta. Cal citar el moble boteller, de fusta i formant angle, situat darrera la barra. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.