Bar el Pastís

Carrer de Santa Mònica 4 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel.
Activitat: Bar
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Bar el Pastís forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D'INTERÈS RESSENYES HISTÒRIQUES 


 

1947

Joaquín Ballesteros

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1947 data de la fundació del bar "El Pastís" per part de Joaquín Ballesteros, en Quimet com era conegut el qual s'havia criat a l'Algèria colonial. Va obrir aquest local juntament amb la seva muller a imatge i semblança de les tavernes portuàries franceses. El nom del bar al·ludeix al licor típic de Marsella a força d'aiguardent d'anís i regalèssia, que és la beguda estrella d'aquest microcosmos entre obrer i mariner.

Anys 80

José Ángel de la Villa

José Ángel de la Vila agafa les regnes del negoci que en aquells moments estava a mans de la vídua del fundador. El 1992 S'habilita un espai per a concerts en directe. Va estar a punt de tancar els anys 2008, 2012 i 2015 però el suport ciutadà ho va evitar.

2018

Miguel Oromí

Finalment l’any 2018 el Pastís inicia una tercera etapa gràcies a uns nous propietaris que també varen rescatar del tancament l’emblemàtic London Bar. Pel Pastís han passat artistes com ara Paco Ibánez, Mayte Martín, Georges Moustaki, Vázquez Montalbán, Goytisolo, Aute, Joaquín Sabina i fins i tot Picasso i Dalí. La seva decoració inclassificable és una amalgama d'objectes diversos, des de quadres d’en Quimet fins a cartells d’actuacions musical o reivindicatius. En aquesta nova etapa però s’acaba l’octubre de 2019

2020

Carlos Daniel Reginado

El nou propietari, reobre el bar el desembre del 2020.

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Hemeroteca de La Vanguardia. Documentació en línia :

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 324.

https://barcelonasecreta.com/bar-pastis-crowdfunding/

Entrevista a Miguel Oromí per la Ruta dels Emblemàtics.

https://rutadelsemblematics.cat/barcelona-bar-el-pastis.htmlELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Com a tancament exterior disposa d’una fusteria situada a ras de façana i encaixada en el marc de l’obertura. L’estructura és senzilla, uns cassetons de vidriera amb una porta de doble full situada a la dreta. 

Interiors 

Conserva la barra de fusta i destaca per la decoració que moble les parets de l’establiment. Quadres, dibuixos, andròmines de tota mena donen un aire bohemi i transgressor a un dels racons significatius de la Barcelona nocturna. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.