Bar del Pi

Plaça de Sant Josep Oriol 1 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933022123
Activitat: Bar
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Fundat el 1927, durant el segle XIX funcionà com a casa de postes. L'any 1936 s'hi fundà el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Es tracta d’un punt de trobada per diverses generacions. 


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Bar Electricitat forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 


1927

Pepita Fort Peris

Durant el segle xix funciona com a casa de postes d’on surten les diligències cap a la rodalia. El 1927, la Pepita i l’Enric, originaris de la Vilella Baixa, s’instal·len a Barcelona i obren el Bar del Pi com el coneixem avui. Com a anècdota, val a dir que el dia de l’obertura el matrimoni tira les claus al mar, una mena de ritu que venia a dir que obrien per no tancar. De fet, els primers anys obre les 24 hores; tant és així que amb els primers bombardejos de la Guerra Civil, quan es veuen obligats a anar al refugi, s’adonen que les persianes no baixen. Com a darrer apunt històric val a dir que l’any 1936 s’hi funda el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

1958

Josepa Pujol Rius i Tomàs Martí Palau

Aquest matrimoni arrenda el negoci, que finalment acaba heretant quan mor Pepita Fort.

 

2006

Eloi Martí Pujol i Maria Antònia Cos Pons

L’Eloi, la tercera generació, de ben jovenet ajuda els seus pares al bar. Des del 2006 n’és el titular.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 104.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

L’única obertura de l’establiment, d’un marcat caràcter modernista, presenta una estructura de fusta aplacada a la façana que se situa a la llinda en forma de calaix que conté el cartell de l’establiment realitzat amb vidre esgrafiat. Emmarcant l’obertura es disposen sengles plafons de fusta tallada que contenen una pintura, moderna, representant un pi. 

Interiors 

Es conserva una bona part de la decoració modernista, de la qual destaca un ampoller de fusta i miralls situat darrera la barra de l’establiment. Disposa d’un altell realitzat amb estructura de fusta, l’accés al qual es realitza mitjançant una escala de disseny senzill amb una barana de barrots tornejats. El paviment està format per mosaic blanc i negre constituint un escacat. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.