Restaurant 7 Portes

Paseo Isabel ll 14 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08003 | Tel. 933193033
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Restaurant de cuina tradicional catalana fundat l’any 1838. És un referent gastronòmic de la ciutat. Especialitzat en arrossos i paelles, com la famosa paella Parellada, i en plats de temporada.

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Restaurant 7 Portes forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 



RESSENYES HISTÒRIQUES 

Antecedents

A la primera meitat del segle XIX, un poderós home de negocis català, Josep Xifré i Cases -un indià que havia amassat la seva fortuna a Cuba- va fer construir les anomenades cases de Xifré al passeig d'Isabel II de Barcelona. Ell mateix va ser l'inspirador dels plànols ja que desitjava per a les seves cases porxos similars als de diverses places de París i de la cèntrica rue de Rivoli. Xifré va instal·lar al nou edifici el seu domicili i les seves oficines, però també va decidir ubicar-hi un gran cafè de luxe. El local disposava de set portes per al públic, més una vuitena per entrada de mercaderies i personal.

1838

Josep Cuyàs

Inauguració del local. El nom de «Cafè de les 7 Portes» li posa un articulista que cobreix l’acte. A Cuyàs li agrada i se’l fa seu.

 

1857

Joan Biscamps

El negoci passa a dir-se Café de la Lonja. La clientela en aquell moment la formaven agents de borsa i negociants de la Llotja.

 

1914

Bartomeu Mas

Hi incorpora altres activitats, com ara billars i taules per jugar a cartes, i més tard, a la nit, ofereix actuacions musicals.

 

1929

Família Morera

Assumeix la direcció de l’establiment. Canvien el nom de «Cafè de les 7 Portes» pel de «Restaurant de les 7 Portes» i aconsegueixen que el local es converteixi en un referent gastronòmic per a polítics, periodistes, escriptors i artistes.

 

1942

Francesc Parellada Riera

Un grup de comerciants de la Llotja, clients habituals de l'establiment, convencen Paco Parellada, l'amo de la mítica Fonda Europa de Granollers, de fer-se càrrec del restaurant barceloní.

Paco Parellada, que en el seu temps va ser una gran personalitat al món de la restauració, ja portava força temps jugant amb la idea d'establir-se a Barcelona. Així doncs, el 7 de maig de 1942 reobre les set portes del restaurant que encara avui és un dels punts de trobada dels amics de la bona taula de tot arreu.

Conjuntament amb el senyor Paco, van contribuir enormement a donar empenta al negoci la seva filla, Carmen Parellada, en la direcció del menjador, i el seu gendre Joan Solé, en l'administració de compres i cuina.

Va ser durant aquesta època quan es van fonamentar els grans plats i es van consolidar les especialitats que encara avui són motiu de peregrinació de molts clients nacionals i estrangers a les 7 Portes.

És difícil mantenir la continuïtat dels establiments centenaris. Francesc Solé Parellada i seus fills, Jordi i Elisabet Solé Cuatrecasas, pertanyen a una família que fa més de 300 anys que es dedica a la restauració. Són hereus d’una tradició de servei al client, generositat i bona cuina que tant va predicar el mític senyor Paco Parellada, que va ser un dels grans referents gastronòmics de Catalunya.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 132.



ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Els portals disposen d’uns tancaments que s’ajusten al marc arquitectònic, a ras de façana, llevat d’un moble de fusta motllurada, situat a la llinda, que es desenvolupa a tot el llarg dels portals. En el matxó de la cantonada es conserva una antic rètol pintat que fa referència al primitiu local: “Antiguo Café i Billares”. 

Interiors 

De la decoració original subsisteixen les velles i entranyables taules de marbre allargades, sostingudes per potes de ferro colat; els grans miralls amb un marc senzill d'època; el gran rellotge; els arrambadors de melis amb rajoles, i l'estructura vista amb pilars de fosa i embigat de fusta. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.